overwinteren in Rotterdam

Rotterdam City Marina

In oktober 2021 zijn we met Dasher naar onze nieuwe ligplaats in het centrum van Rotterdam gevaren. Ze ligt nu in de jachthaven city marina op ons te wachten omdat we de komende week nog veel dingen moeten regelen. 

We hebben overwinterd in Rotterdam. Hieronder een verslag hoe het ons de afgelopen maanden is vergaan.

Vanuit Lelystad zijn we over zee de Maasgeul binnengevaren en vervolgens via de nieuwe Maas naar Rotterdam.  Ruim voordat je de Maasgeul nadert moet je je melden bij de sector Maasmond op marifoonkanaal 3. Je krijgt dan de instructies hoe je mag binnenvaren.

Ondanks dat we op zee heerlijk hebben gezeild en we met de planning van de Erasmusbrug niet veel marge hadden, kregen we bij de ingang van de Maasgeul te maken met  forse tegenstroom. Van de sector Maasmond krijgen we te horen dat we goed de Noordzijde van de Maasgeul moeten aanhouden en zodra het kan roepen ze ons op om over te steken. Het is een drukte van belang, we mogen dus als spookvarende (Bakboord geul) naar binnenvaren en dat met tegenstroom . Gelukkig beschikken we over een krachtige motor en maken we met 5 knoop snelheid toch nog enige voortgang. Voortdurend letten we op dat we niet te kort op de kust zitten.

Na een uurtje varen krijgen we bericht van de sector Maasmond.  “aan stuurboord zie je een schip naderen, zodra deze voorbij is mogen jullie oversteken”. Eenmaal aan de overkant wordt het rustig, we hoeven niet meer zo op te letten, ook de stroming neemt wat af. We genieten van deze mooie tocht naar Rotterdam, na een uurtje of drie zien we in de verte de Erasmusbrug op duiken.

Haven City MarinaRotterdam is ons goed bevallen. Mooie gebouwen, parken, gezellige terrasjes. We kregen voor onze auto tegen een geringe vergoeding een parkeervergunning voor sector 320, wel zo handig om de auto vlakbij te hebben.

We hebben prachtige wandelingen gemaakt over de promenade langs de snel stromende rivier de nieuwe Maas.

Rotterdam kenmerkt zich door haar hoogbouw, anders dan Amsterdam kom je hier hoge imponerende gebouwen tegen, zoals de Zalmhaventoren, de Maastoren of de Rotterdam. Andere bijzondere bouwwerken zijn de Markthal, de Kubuswoningen en de Pauluskerk.

 

 

We hebben genoten van de mooie terrasjes (Oudehaven, Veerhaven of Delftshaven) en de aardige mensen.

Ook Bobby had het op de speelveldjes  en op de boot prima naar zijn zin.

mag ik aan dek?

Hij was niet altijd tevreden dat we ook nog moesten werken. Uit protest legt hij dan zijn hoofd op het toetsenbord.

De tijd in Rotterdam is omgevlogen. We zijn klaar voor vertrek, zeker er blijven dingen op het lijstje staan die nog moeten gebeuren. Er gaat wat vanaf, maar er komt altijd wel weer wat bij.

5 of 6 mei hopen we via het Spui naar Stellendam te varen. Daar moeten we langs een dierenarts om medicijnen tegen lintworm te krijgen (vereist voor de UK) Deze mag je niet zelf toedienen. Onze bestemming is Portland (Verenigd Koninkrijk), maar omdat er voor huisdieren aangewezen havens zijn om je te melden, moeten we eerst naar Dover voor de benodigde stempels. Een bijkomstigheid; we moeten binnen 5 dagen na inenting aankomen in Dover, dus zodra het weervenster goed is, gaan we naar de dierenarts.